Book a meeting
Webnodes bytter navn til Relatude  Les mer her

Barnas valg – Norges første digitale valg - på Webnodes

Publisert: 9/15/2017

om-barnas-valg2Redd Barna avholdt stortingsvalg for barn i 5.-10. klasse i perioden 4. – 7. September. Alle barneskoler i Norge ble invitert til å delta, og mange klasser brukte valget som er virkemiddel i undervisningen for å lære barna om politikk, politiske partier og stortingsvalget.

Design og rådgivning ble utført av vår partner Oxx, og Webnodes samarbeidet med Oxx om utvikling av løsningen.

Utfordringer

Det var en rekke utfordringer i prosjektet som måtte løses. De mest aktuelle problemstillingene var:

  • Valget måtte være hemmelig, dvs at hvis noen klarte å hacke seg inn på serveren, var det viktig at de ikke kunne se hva den enkelte hadde stemt. Datatilsynet var involvert i prosjektet.

  • Siden alle barneskolene i Norge ble invitert, kunne det bli veldig mye trafikk. Derfor måtte både Redd Barnas vanlige nettside og valgløsningen skalere veldig bra.

  • Det var viktig at løsningen ikke kunne misbrukes, og det skulle være mulig å oppdage misbruk.

Detaljer

Det ble gjort en rekke tiltak for å hindre og avdekke misbruk av løsningen. Blant annet en usynlig captcha løsning som bestod av både en klientside (nettleser) del og en server del. Løsningen sørget for at ingen av stemmene kom fra skjema roboter eller scripts, og uten at brukeren måtte fylle ut vanskelige captcha.

Et element som var viktig for Redd Barna, var at de kunne redigere alle tekster i løsningen. Alle data om partiene, skolene og valgresultatene lå som innhold i Webnodes. Redd Barna kunne redigere innholdet helt fritt. Stemmene ble lagret i en egen database av sikkerhetsgrunner.

Løsningen og nettsidene ble testet en rekke ganger i sene nattetimer for å se hvor mye de forskjellige delene av valgløsningen og resten av nettsidene skalerte. Heldigvis var nettsidene meget godt implementert, så det var ikke behov for optimaliseringer av noe på de vanlige nettsidene. I valgløsningen hadde vi hatt den forventede trafikken i bakhodet under utvikling, så der ble det heller ikke behov for optimaliseringer.

Ifølge våre målinger i Webnodes ble nettsidene generert på serveren på mellom 10 og 20ms. Vi brukte loader.io for å måle eksternt at opplevd hastighet samsvarte med våre målinger. Nedenfor ser dere en graf som viser en test med 30 sidevisninger i sekundet i 10 minutter. Som dere ser responderer Webnodes ekstremt jevnt og kjapt. Gjennomsnittlig responstid til loader.io sine servere på østkysten i USA var 264ms. Det er meget bra for en CMS ut-av-boksen, uten noe ekstra cache.

barnasvalg_Screenshot1barnasvalg_Screenshot1

Vi testet faktisk med opptil 100 sidevisninger i sekundet, uten at serverne (1 webserver og 1 databaseserver) slet nevneverdig. Det tilsvarer 360 000 sidevisninger pr time.

Valget ble en stor suksess, med over 700 000 sidevisninger på 4 dager og over 60 000 barn som stemte i valget.

Hvis du skal avholde et digitalt valg eller har behov for andre skreddersydde web applikasjoner, ta kontakt.Om denne bloggen

Dette er en blogg om Webnodes og vårt økosystem. Vi skriver også litt om bransjen, våre aktiviteter og nylanseringer.

Kategorier

Arkiv